Schaapjes

In het voorjaar kan ik zo ontzettend blij worden van pasgeboren lammetjes. En het zijn er weer veel op het moment. Zo schattig, zo leuk, en nee, niet om te eten. Vind ik dan. DM denkt er anders over.

 

Ondanks dat ze veel logger zijn de lammetjes moet ik ook  lachen om die “ oude ” schapen. Ik zie ze regelmatig versnellen in een landschap terwijl er, mijns inziens, niets is waar ze heen lopen. Soms zie ik ze springen, en achter elkaar aan rennen. Van lammetjes zie je dat natuurlijk wel sneller, die dartelen echt,en springen behoorlijk achter elkaar aan maar ik heb het nu meermalen gezien van volwassen schapen, dat verwacht je eigenlijk niet maar dat is zo grappig.

 

Vanmorgen reed ik langs Den Oever, en daar staan meerdere kuddes, en ik moet altijd even kijken. Ineens zie ik een hele groep in vol galop voor zover je daar van kunt spreken, naar de zijkant. Ik kijk waarheen ze lopen en ik zie niets. Is er dan ineens eentje die de leiding neem in die kudde en die besluit dat ze allemaal die kant op moeten of zo? Best apart, hoopvol rennen met zijn allen naar iets wat er niet is.

 

Van koeien begrijp ik dat dan weer wel, al rennen ze niet maar wandelen zij. Die zie je alleen springen en rennen als ze voor het eerst weer naar buiten gaan. Langs de N9 zie ik bijna elke dag een groep koeien die gemolken is,  zelf terug kuieren naar de wei. Die hebben een doel om te wandelen . Gewicht lozen. Ik las onlangs een artikel waarin de koeien in een soort koeienhemel terecht zijn gekomen. (en dan niet de koeienhemel waar wij biefstukken eten) Echt een fantastich idee. Je investeert in een grote loods, maakt daar alles een soort eldorado voor de koeien met nagebootste ligweides en matrassen, zodat ze kunnen herkauwen, liggen en ze besluiten zelf, ja echt, zelf wanneer ze gemolken willen worden.

 

Dat melken doen ze binnen, en mochten de dames even frisse lucht willen halen, dan kunnen ze een ommetje naar buiten maken. Beetje herkauwen op zijn tijd, je zware uiers naar die machine brengen zodat die wat lichter worden en verder een beetje genieten van de zon. En als die zon er niet is, hobbel je met je vriendinnen weer terug naar binnen om jezelf daar op een matje neer te vlijen. Het leven kan goed zijn als koe, zolang als je niet in de slachtbank terecht komt. Goed melk geven meisjes, dan duurt dat het langst. Ik vind het wel een mooi idee, en er schijnen er steeds meer van dit soort boerderijen te komen.

 

Wist je trouwens dat het schaap echt  familie is van de geit? Ik wist het dus niet. Kruisen met elkaar is geen succes, ze missen net een chromosoompje maar het is dus wel echt familie!

 

Over kruisen gesproken: Ik was nieuwsgierig en vroeg een schapenboer waar die gekleurde tekens, die je in de herfst/winter  bovenop het achterste van de schapen ziet, nu toch vandaan komen. Ik had al eens gehoord dat dit komt doordat er rammen bij de ooien worden gezet. Maar het is dus echt waar, de rammen krijgen een soort stempel kussen om gebonden en als de “ooien tochtig benne” dan kunnen ze zo precies zien door wie wanneer is gedekt, want ze veranderen de kleur ook regelmatig. Slim.

 

Oja, en dat heroische optreden van een kennisje van vroeger, “als ik een schaap zie liggen dan ren ik het weiland in en zet ik hem meteen op zijn poten” ………dat is nogal even wat. Je mag zo’n schaap dus niet  “zomaar” op zijn poten zetten want dan gaat ie hartstikke dood. Eerst op zijn achterpootjes, wachten, vasthouden en dan heel langzaam de rest. Anders drukt ie zijn organen plat en gaat ie alsnog dood. Niet fijn, dus als je de held wil uithangen, dan wel goed de held uithangen.

 

Koeien en schapen , helemaal leuk. Van die lekkere logge dieren, die je zo heerlijk suf kunnen aan kijken als je je auto parkeert en even over het wad wil kijken. Ze blaten gezellig even met je mee, je kunt ze nog een aai geven zonder dat je een kopstoot krijgt en schaapjes geven nog lekkere wol ook. Beh.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.